Duurzame woning

Oosterwijk-Leerdam

Nieuwbouw volgens BENG

Aan de Lingedijk in Oosterwijk-Leerdam is op een landelijk perceel in het buitengebied een nieuwe woning gebouwd, die voldoet aan de eisen voor bijna energie neutrale gebouwen (BENG). De woning is daardoor zeer duurzaam, zowel qua oriëntatie en materiaalgebruik, als op energetisch gebied.

Inpassing in landelijke omgeving

De woning is zorgvuldig ingepast in de stedenbouwkundige en landschappelijke context, halverwege het perceel en met een oriëntatie op het zuidwesten richting het open landschap. Met de materialisatie van de rieten kap, de donkere houten geveldelen en het metselwerk wordt aangesloten bij karakteristieke woningen aan de dijk. Het oorspronkelijke kleine huisje in de teen van de dijk is volledig gerenoveerd, en vormt met de nieuwbouw een mooi ensemble.

De gevel aan de noordoost zijde is gesloten om verlies van energie tegen te gaan. De zuidwest gevel is daarentegen voorzien van grote glaspuien om daar daglicht binnen te halen en het contact met de tuin de realiseren. Het overdekte terras aan de leefkeuken vormt letterlijk en figuurlijk het verlengde van de woonruimte naar de tuin en naar het landschap.

Duurzame toepassingen volgens BENG-normen

In het woningontwerp zijn de volgende duurzame onderdelen geïmplementeerd:

  • Passief gebruik zonne-energie d.m.v. oriëntatie, zonwering/overstekken
  • Actief gebruik zonne-energie d.m.v. zonnepanelen
  • Warmtepomp met bodembron, lage temperatuurverwarming (vloerverwarming/-koeling)
  • Isolatie conform passiefhuis-standaard (o.a. triple glas)
  • Houtskeletbouw met betonvloeren voor massa en buffering
  • Milieuvriendelijk en zoveel mogelijk lokaal materiaalgebruik
  • Lokale leveranciers en aannemers, lokaal bouwrijp gemaakt

Scope van onze werkzaamheden

  • Architectonisch en technisch ontwerp
  • advies duurzaamheid i.s.m. bureau blauwe
  • omgevingsvergunning
  • bestek en bestektekeningen

Project

Nieuwbouw woning

Omvang nieuwbouw

750m2 BVO

Locatie

Lingedijk Oosterwijk-Leerdam

Opdrachtgever

Particulier

Ontwerp

2014-2015

Realisatie

2016