woonboulevard Belvédère

maastricht

Ontwikkeling nieuw Retailpark

De nieuwe woonboulevard Belvédère Maastricht is ontwikkeld op het nieuwe retailpark langs de Belvédèrelaan. Het opvallende gebouw, nabij de gloednieuwe bouwmarkten Praxis en Gamma, huisvest zes woonwinkels: Kwantum, Leen Bakker, Jysk, Beter Bed, Beddenreus en Carpet-Right.

Deze PDV-ontwikkeling is als eerste fase in het Retailpark Belvédère gerealiseerd. In het Belvédère-gebied ontstaat de komende jaren een concentratie van grootschalige detailhandel die zich richt op de doelgroep uit Maastricht en omstreken. Het retailpark is door de ingrepen in de infrastructuur optimaal zichtbaar en goed bereikbaar vanuit alle richtingen.

bijzondere locatie

Belvédère Maastricht is een grote gebiedsontwikkeling in het noordwesten van Maastricht. Een gebied van bijna 300 hectare groot, dat zich uitstrekt van het Bassin in de Maastrichtse binnenstad tot aan de grens met België bij Smeermaas. Een gebied vol (oude) industrie, maar ook met oude vestingwerken en bijzondere natuur. Al sinds de eeuwwisseling wordt gewerkt aan de herstructurering van dit bijzondere deel van Maastricht. Het Retailpark vormt daarbij een apart deelproject.

De woonboulevard Belvédère Maastricht is binnen de hoogwaardige stedenbouwkundige randvoorwaarden van de gemeente ontworpen. Het gebouw bestaat deels uit twee bouwlagen. De contouren volgen de gebogen kavelvorm en pal voor de deur ligt een smal maar efficiënt parkeerterrein. Het gebouw is uitgevoerd zonder sprinkler. De brandveiligheid is op een zeer kosteneffectieve wijze ontworpen en geëngineerd binnen Bouwbesluit en NEN6060.

Leen Bakker Maastricht winkellay-out
Leen Bakker Maastricht winkellay-out

opvallende architectuur

De woonboulevard Belvedère Maastricht manifesteert zich in één bouwmassa naar de Belvedèrelaan. De heldere, ingetogen architectuur past goed in de industriële omgeving. De gevels volgen de gebogen rooilijn, en sluiten aan op de omliggende bebouwing.

De aluminium-grijze gevelbeplating wordt in een speelse afwisseling van smalle en een brede profilering toegepast binnen horizontale belijningen. Daardoor ontstaat een interessant en levendig beeld, waarin licht en schaduw vrij spel hebben. Geïntegreerde LED-lijnen zorgen ook ’s avonds voor een mooi schouwspel. De reclameposities voor de winkels zijn zorgvuldig ingekaderd met voldoende ruimte voor de eigen identiteit van de retailers.

De gevelplint is uitgevoerd in strak donker metselwerk. De relatief diepe aluminium puien met de winkelentrees geven voldoende exposure aan de retailers zonder het gebouw en de omgeving te “overschreeuwen”. Op de kop van het gebouw aan de Fort Willemweg markeert het winkelcentrumlogo de inrit naar de woonwinkels.

Scope van onze werkzaamheden

  • architectonisch en technisch ontwerp
  • omgevingsvergunning
  • coördinatie derden-adviseurs en brandveiligheid
  • investeringsramingen in alle fases
  • bestek en bestektekeningen

Project

Nieuwbouw PDV

Omvang nieuwbouw

7.750m2 BVO

Locatie

Belvédèrelaan Maastricht

Opdrachtgever

K&F Ontwikkeling B.V.

Ontwerp

2017-2018

Realisatie

2020