woonboulevard Belvédère

maastricht

Ontwikkeling nieuw PDV-gebied

In Maastricht is langs de nieuwe Belvédèrelaan, direct bereikbaar vanaf het Noorderbrug-tracé, een gebied bestemd als retailpark. Hierbinnen wordt als fase 1 een PDV-ontwikkeling (perifere detailhandelsvestigingen) gerealiseerd. In de strook tussen de Belvédèrelaan en de bestaande bouwmarkten Praxis en Gamma is een invulling met 6 woonwinkels ontworpen: Kwantum, Leen Bakker, Jysk, Beter Bed, Beddenreus en Carpet-Right.

stedenbouwkundige inpassing

Met de stedenbouwkundige randvoorwaarden zoals bouwvlak, bouwhoogte en architectonische uitstraling is het programma voor de winkels ingepast op het terrein. Het gebouw met zes winkelunits in zowel 1 als 2 bouwlagen, ligt in een gebogen vorm aan een smal parkeerterrein. De winkelentrees zijn georiënteerd op de Belvédèrelaan en de Pontonniersweg. De inritten naar het terrein liggen aan de Fort Willemweg en aan de Pontonniersweg, gecombineerd met de inrit van Gamma. Voor de bevoorrading van de grote units wordt de ontsluiting aan de achterzijde van het gebouw gebruikt.

Bij de inpassing op de kavel en de opzet van de bouwmassa is zorgvuldig gekeken naar de consequenties ten aanzien van de brandveiligheid en naar de mogelijke invulling in fase 2 op de kopkavel aan de overzijde van de Fort Willemweg.

opvallende architectuur

De winkels manifesteren zich in één bouwmassa naar de omgeving. Met een heldere architectuur volgen de gevels de gebogen rooilijn, en wordt aangesloten op de omliggende bebouwing van de bouwmarkten. De vereiste gevelhoogte aan de voorzijde wordt bereikt met de 2e bouwlaag op unit 1 en 2, en met een schijngevel bij unit 3, 4, en 5. Unit 6 is met een dubbele vrije hoogte uitgevoerd.

De plint is uitgevoerd in strak donker metselwerk en brede puien met de winkelentrees. De puien zijn doorgezet in de 2 ronde hoeken van het gebouw en trekken zo de blik van het publiek de hoek om. De aluminium-grijze gevelbeplating wordt in een smalle en een brede profilering toegepast en willekeurig afgewisseld binnen de horizontale belijningen, waarbinnen ook de reclameposities voor de winkels ingekaderd en geüniformeerd.

De sprongen in de gevelhoogte worden opgepakt in de horizontale belijning. Op de kop van het gebouw aan de Fort Willemweg markeert een algemeen logo de inrit naar de woonwinkels. Een klein overstek van de verdieping begeleidt de bezoekers met een lichtlijn naar de entrées aan het parkeerterrein.

Scope van onze werkzaamheden

  • architectonisch en technisch ontwerp
  • omgevingsvergunning
  • coördinatie derden-adviseurs en brandveiligheid
  • investeringsramingen in alle fases
  • bestek en bestektekeningen

Project

Nieuwbouw PDV

Omvang nieuwbouw

7.750m2 BVO

Locatie

Belvédèrelaan Maastricht

Opdrachtgever

K&F Ontwikkeling B.V.

Ontwerp

2017-2018

Realisatie

in uitvoering