Bouwmarkt en woonwinkels

houten

beeldbepalend gebouw rondweg

De beeldbepalende plek aan de Rondweg in Houten vereiste een hoogwaardige architectonische kwaliteit en een landschappelijke inpassing van het gebouw in de geluidswal.

Het ontwerp bestaat uit een gesloten bouwlaag (bouwmarkt), waarop een tweede bouwlaag van glazen U-elementen is geplaatst (interieurwinkels). Het spannende contrast tussen beide bouwlagen levert ook ’s avonds een interessant beeld op. Het gebouw wordt “verankerd” in de grondwal door een robuuste wand van schanskorven. De grote glazen entreepartij richt zich op het royale parkeerterrein en geeft toegang tot alle winkels op zowel de begane grond als de verdieping.

De houten gevel eindigt in een doorlopende glasstrook boven de grondwal, waardoor het gebouw lijkt te zweven. De kleinschalige invulling van ramen en raamstroken van verschillend formaat vormen een inleiding op de tegenoverliggende woonwijk.

Van ruim 4800 bouwplannen is het ontwerp uitgeroepen tot plan van de maand door de Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit PUWC van de provincie Utrecht.

fase 2: Action

In 2010 is Action als huurder aangetrokken op de verdieping. De bestaande entreepartij van het gebouw is daarvoor grondig aangepast door o.a. het plaatsen van lange roltrappen en het verplaatsen van de lift. De roltrappen bevorderen de doorstroom van klanten naar de Action en de overige woonwinkels op de verdieping. Daar werd een sfeervol winkelplein gecreëerd van waaruit bezoekers direct de winkels kunnen bezoeken. Tegelijkertijd werd extra magazijnruimte aan de achterzijde van het gebouw gerealiseerd.

bouwmanagement en uitvoering

Voor deze projecten heeft ons bureau een integrale opdracht uitgevoerd. Naast het architectonisch ontwerp heeft Traanberg BOUWMANAGEMENT de algehele project- en bouwcoördinatie inclusief het huurdersoverleg, de directie tijdens de uitvoering en het bouwtoezicht geleverd.

de Scope van onze werkzaamheden

  • architectonisch en technisch ontwerp
  • omgevingsvergunning
  • bestek en bestektekeningen
  • prijs- en contractvorming (aanbesteding)
  • coördinatie derden-adviseurs, brandveiligheid/sprinkler
  • investeringsramingen in alle fasen
  • directievoering en toezicht
  • winkellay-out Praxis

Project

Nieuwbouw bouwmarkt en woonwinkels

Omvang nieuwbouw

8.350m2 BVO

Locatie

Rondweg Houten

Opdrachtgever

Steehouder Woongroep / CZP

Ontwerp

2004 en 2010

Realisatie

2006 en 2011